Glanc (Neophema splendida) | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate

Glanc (Neophema splendida)

Nastanjuje celu unutrašnjost južne, delove jugoistočne i zapadne Australije. Podvrsta nema.Iako sitnog tela,spada u najlepše papagaje na svetu. Celo telo im ima dosta intenzivne boje, perje ima sjajan odsjaj.

Mužjaku su vrat i grudi intenzivno crvene boje. Trbuh I podrep su žuti a lice i deo glave su plavi. Mala letna pera plava,velika letna pera su crna sa plavim odsjajem a gornji deo vrata I ledja, kao I rep su zelene boje.Kljun je mali i sjajno crn.
Ženka nema crvene boje na prsima. Plavi obrazi su bledji.
Mladi mužjaci su gotovo isti kao zenke ali im je perije bledje a crta na krilima je kod ženki slabo naznačena. Mladim mužjacima lice je nešto izraženije plave boje.

Danas postoje još par mutacija ali moje misljenje je da su najlepsi normali.Pravilnim uzgojem I ishranom zive oko 15 god.

Odgoj

Za odgoj ovih papagaja najbolje su volijere dimenzija 1*1*2 metra. Preporučljivo je držati parove odvojeno. A ponekad i parovi ako su smešteni u susednim volijerama, toliko ometaju jedni druge da nijedan par ne odhrani ili ne očuva mlade. Gnezda su dimenzija 20*20*30 centimetra ili 20*35*25 centimetra.
U gnezdo treba staviti prostiku, sitnu šusku ili trinju, ma da neke ženke znaju da unose travu i lišce.Preporučljivo je u volijeru staviti seno, slamu, perje i suvo lisće da po želji unose u gnezdo. Najbolje da su volijere smestene u nekoj prostoriji jer nevole promaju I u nešto tamnijoj prostoriji jer se tako osećaju sigurnije. Već u rano proleće ženka počinje i uredjivanje gnezda pa nedugo posle snese 4 do 8 jaja. Na jajima leže samo ženke pa se izlegu posle 18 do 20 dana. Iz gnezda madi izlaze posle 25dana. Mladunci kada izlete znaju biti divlli pa se nekad I povrede. Odvajanje mladih od roditelja je problematično jer posle desetak dana od izletanja iz gnezda mužjak postaje ljubomorno agresivan na mlade no i ako mogu sami da se hrane oni zele da ih mužjak još neko vreme hrani. Ženka u tom periodu već lezi na jajima a mladi noću ulaze u gnezdo pa je ometaju zato je preporučljivo u volijeru staviti veći kavez sa platnenim a ne žicanim krovom. Na taj način roditelji će imati mira a mužjak će bez problema da hrani mlade kroz rešetke kaveza. A made staviti u kavez, na podu rasuti dosta hrane i uvek da imaju sveže vode. Kad se u gnezdo izlegu novi mladunci kavez treba izneti vani ali tako da mladunci bar još dve nedelje vide roditelje. Ako primetite da mladi ne uzimaju hranu, mlade treba vratiti u volijeru još koji dan. Ishana je kao kod nimfi, samo treba povećati voće i zelenila u periodu leženja. Dobro im je davati i suvi hleb umočen u mleko, čaj i med. Dosta žutog maslaćka i pupoljaka voća jer ih uzimaju dosta u prirodi. Iako ovo deluje zahtevno, zapravo nije čak i za početnika jer mogu vrlo uspešno da se gaje. Legu se 2 do 3 puta godišnje i vrlo su plodni tako da mogu da izlegu i dvadesetak mladih godišnje. Zimi moraju biti u zatvorenoj prostoriji ali moze biti bez grejanja.
Ovaj uzgoj važi za sve neopheme samo kod nekih treba obratiti paznju na jos nesto…

 

---- POVRATAK GORE ----

loading...