Nigrigenis (Agapornis nigrigenis) | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate

 Nigrigenis (Agapornis nigrigenis)

Nigrigenis ljubavni papagaji (Agapornis nigrigenis) spadaju u vrstu malih papagaja iz roda ljubavnih papagaja. U osnovi su zeleni a glava im je braon boje, sa crvenim kljunom i belim okvirom oko očiju. Najraspostranjeniji su u malim delovima jugo-zapadne Zambije gde su i proglašeni za ugroženu vrstu zbog gubitka prirodnog staništa.

Opis

Crnobrazi ljubavni papagaji su prosečno dugi oko 14 cm sa uglavnom zelenim perjem, braonkastim čelom i temenom, braon-crnim obrazima i grlom, narandžastom “portiklom” koja se preliva u žuto-zelenu boju, sa belim prstenovima oko očiju i sivim nogama. Odrasli imaju jarko crvene Nigrigenis u prirodikljunove dok su mladi slični ali sa svetlijim kljunom. Oglašavaju se glasno, pište i ciče, slično kao i drugi ljubavni papagaji.

Prebivalište (u prirodi)

Ovi ljubavni papagaji nastanjuju listopadne šume, gde postoji konstantan izvor površinske vode koja ima je potrebna svakodnevno. U sušnim sezonama ove ptice se udružuju u velika jata od 800 jedinki i više. Uvrštena je u ugrožene vrste od kada se jako smanjila populacija nestankom njihovih prirodnih staništa zbog opadanja i isušivanja voda.

Ishrana

Crnobrazi papagaji se hrane sa zemlje semenjem pojednih vrsta trava, ali takođe i crvima, larvama nekih insekata… i naravno semenjem kukuruza, sirka i prosa.

Odgoj

Crnobrazi papagaji se relativno lako razmnožavaju u zatočeništvu, ali bilo je malo interesa da se odgajaju početkom 20 veka zato što su se mnogo uvozili. Sada se retko uzgajaju i retko se drže kao kućni ljubimci.

---- POVRATAK GORE ----

loading...