Personata | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate

Crnoglava papiga personata

 

 

Crnoglava papiga (lat. Agapornis personata) potiče iz Tanzanije i Kenije gde boravi uzduž rečnih korita, a može  se naći i pod imenom personata papiga. Nema priznatih podvrsta.

Opis

Crnoglava papiga duga je 14,5 cm. Mužjaku i ženki su prsa žuta, a crveni kljun im uz crnu glavu daje izrazito dopadljiv izgled. Leđa i krila su zelena, a vrhovi leđnih pera su crni. Trtica je plava, a rep zelen sa žućkastim primesama pri korenju. Trbuh im je zelen, a izraženije kožni prsten oko očiju bele boje. Mlade su papige bljeđe obojene, pogotovo crno perje na glavi, a vrhovi kljuna su crni. Kupaju se tijekom cele godine, a posebna im je poslastica banana.Personata

Žive u severoistočnoj Tanzaniji, a mogu se naći i u Burundiju i Keniji. Držati ih treba kao ukrasne papige u paru u prostranoj volijeri. Osjetljive su na hladna podneblja pa zimi trebaju biti na toplom. Pravilno negovane i hranjene papige dožive 12 godina.

Inkubacija traje 23 dana a mladunci napuštaju gnezdo oko 42. dana života.

Mutacije

Uzgojem su dobivene plava i ljubičasta kao nove boje kod kojih su prsa i trbuh boje bele kave. Plava mutacija nađena je u 20-im godinama 20. stoleća i to je najstarija mutacija crnoglave papige. Postoje još i žuta, cimetna i albino mutacija koje još nisu utvrđene kao prenosive boje te nekoliko šarenih primeraka.

Personata

Personata

---- POVRATAK GORE ----

loading...