Roze Burk (Neopsephotus bourkii) | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate

Roze Burk (Neopsephotus burkii)

 

Roze Burk (Neopsephotus burkii)
Bourke’s Parrots aka Bourke Parakeets, Rosey Bourkes or Bourke Grass Keets

Do nedavno, njihovo naucno ime je bilo Neophema bourkii, ali je sada promenjeno u Neopsephotus bourkii, dok se u nekim delovima sveta pronalazi i kao Bourke’s parakeet ili Bourke grass keet. Ime Bourke mu je dato po guvernera Juznog Velsa Sir Richard Bourke, jos 1800 godine .
Genus: Scientific: Neopsephotus … English: Boerke’s Parrots … Dutch: Bourke’s Parkieten … German: Bourkesittiche … French: Perruche de Bourke
Species: Scientific: Neopsephotus bourkii previously Neophema bourkii … English: Bourke’s Parrot … Dutch: Bourke’s Parkiet … German: Bourkesittich, Rosenbauchsittich … French: Perruche de Bourke
CITES II – Endangered Species
izvor: http://www.avianweb.com/burkesparrots

Burk je mali papagaj koji vuce korene iz Jugozapadne i centralne Australije gde je ugrozena i zasticena vrsta i jedini je iz roda , jer je nadavno odvojen od Neophema roda da bi dobio svoj rod Neopsephotus, i to zbog nemogucnosti da se uparuje sa drugim papagajima slicnih karakteristika iz roda Neophema, gde spadaju:Roze Burkovi u gnezdu
* Blue-winged Parrot, Neophema chrysostoma
* Elegant Parrot, Neophema elegans
* Rock Parrot, Neophema petrophila
* Orange-bellied Parrot, Neophema chrysogaster
* Turquoise Parrot, Neophema pulchella
* Scarlet-chested Parrot, Neophema splendida

Zanimljivo je i to sto je ovo jedini papagaj koji nema dominantnu zelenu boju.
Prirodne boje ove ptice su braon osnova, sa roze bojom na stomaku , a grudi su ruzicasto-plavi.
Muzjak i zenka se razlikuju po boji cela, polovo zreo muzjak ima plavo braonkasto celo (plava kruna), dok zenka ima malo ili cak uopste nema plave boje na celu vec sivkasto braon glavu i bele obrve isto kao i njihov podmladak. Imaju ruzicast stomak i grudi, zuckasto braon grlo i malo plavog na krilima i straznjici. Muzjaci obicno imaju svetliju i intenzivniju plavu boju po telu i plavu tacku iznad kljuna. Noge su im tamno braon, sa zigodaktilnim prstima (dva okrenuta prema napred a druga dva nazad). Rep je dugacak, duzina cele ptice je 19cm i veoma potseca na tigricu. Tezina ptice je oko 45 grama. Postoje nekoliko mutacija od izvorne vrste, razlikujuci se po bojama, Opaline (Rosey), White Face Pink, Cinnamon, Fallow, Cream, Lutino and Rubino.
Polovo zreli postaju kad napune 8 meseci. Zive u jatu, a razmnozavaju se relativno lako, nisu probirljivi oko dimenzije gnezda, dovoljni su im takva kao za tigrice ili mozda malo vece, 20 x 20 x 18, obeseni na visinu coveka. Piljevinu koju stavite lako izbace ako im smeta. Nisu im potrebni vise gnezda (kucica) ali po mogucnoscu ako su vise parova onda je pozeljno da imaju bar 2-3 vise od broja parova. Zenka snese 4-6 jaja svakog drugog dana i leze na njima 18-20 dana. Muzjak se retko pridruzuje unutra u gnezdu ali cesto navraca da hrani zenku. Mlade hrane do 30 dana kad pocinju da izlaze van kucice i jos dve nedelje nakon toga. Sa punih 6 nedelja su mali ptici spremni za samostojni zivot i mogu se odvojiti od roditelja.
Uslovi cuvanja su kao kod tigrica sto se tice temperature, toplo i suvo je ono sto njima treba, vole da se povremeno kupaju u jakim vrucinama ali i ne tako cesto kao drugi papagaji. Optimalna temperatura im je oko 20 do 26 stepeni. Vlagu i hladnocu ne podnose dobro. Cuvaju se u vecim volijerama gde mogu leteti sa svojom vrstom, a mogu i zajedno sa drugim vrstama neophema, samo ne sa “agresivnim vrstama “jer zbog svoje mirnoce i neborbenosti su lak plen za povregjivanje ili otimanje kucica ili u posebnim kafezima dimenzije minimum 80x60x45cm.
Ishrana je kao kod svih drugih “malih” papagaja, miksovi prosa, zobi, svetlo seme, konoplja, suncokreta, kanarinsko seme, vocke, jabuke, persun, spanac, sargarepa, maslacka…Kao i sve druge Grass papagaje (oni koji najvise vremena provode na zemlju u travi i tu traze hranu) veoma vole proklijalo semenje, tako da neki odgajivaci preko betona kao podloga u volijerama stavljaju zemlju i treset da bi tu proklijalo popadalo seme. To je malo teze zbog odrzavanja cistoce pa jednom do dva puta godisnje to mora kompletno da se zameni jer grass papagaji cesto provode vreme na tlu pa mogu da imaju probleme sa parazitima. Volijere moraju da budu zasticeni od raznih predatora kao misevi, zmije…pa je pozeljno izmegu betona i poslate zemlje staviti i mrezu.
Kao ljubimci malo teze ostvaruju kontakt sa ljudima, osim kad nisu rucno othranjeni, a nisu poznati kao pricalice ili imitiraci govora, niti su pevaci, ali je njihovo tiho cavrljanje, mirnoce u kretanju i lepota sasvim dovoljan razlog da ih mnogi odgajivaci drze u svojim volijerama. Prosecan zivotni vek im je oko 10-12 godina.

 


---- POVRATAK GORE ----

loading...