Šen (Neophema pulchella) | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate

 Šen (Neophema pulchella)

Ovi papagaji su poreklom iz Australije ,posebno u centralnom Kvinslendu.
Glava im je plava ,stomak je žut sa malom primesom crvene boje , leđa su im zelena a krila tirkizno plava sa unutrasnje strane krila su im tamno plave ,noge su sive a kljun i oci crni.razlika u polovima je to sto mužjak na ledjima kod krila ima tamno crvenu boju što ženka ne poseduje. Veličine su oko 15 cm.
Ove ptice karakterise to sto ne može da se utvrdi dal su plahe il mirne ptice, a uprkos tome najvise vole da se kupaju. Oglasavanje Šenova je veoma tiho i prijatno za slušanje.

Šen
Smeštaj vole prostrane i velike kaveze a mogu da žive i u manjim kavezima ali što vise to bolje.
Ishrana se sastoji od razno semenje ko sto je miks za kanarince razne bobice proso ,suncokret ne treba da se daje ovim papagajima ali zato su ludi po pupoljka i izdanka od semenje. Ne zaboravite treba im se pružiti i jajcana hrana.
Nisu baš druželjubive prema drugim pticama ili pripadnicima istog roda posebno u sezoni parenja pa zato je najbolje da se drze u posebne uzgojne boxeve ,mužjak čak moze da pocupa i svoju parnericu ili svoje potomke pa zato je preporučljivo da se mladi nakon napustanja gnezda sto brze prebace u druge boxeve.Koriste gnezda dimenzije 20x20x30 sa rupom od 5 cm gde će ženka da postavi 4 do 6 jaja koje će da inkubira narednih 21 dan mladi se alkiraju propisnim saveznim prstenom od 4 mm , mladi napustju gnezdo mesec dana kasnije a budu polno zreli u 2 godini zivota ,vrlo su osetljivi na hladne klimatske uslove i vlage , u volijeri gde borave temperatura ne sme da bude niža od +6 cm.

Šen

---- POVRATAK GORE ----

loading...