Tigrica | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate

Tigrica (Melopsittacus undulatus)

Tigrica (latinski Melopsittacus undulatus) je papagaj iz potporodice Platycercinae. Jedina je vrsta roda Melopsittacus. Žive u suvoj unutrašnjosti Australije, gdje žive već barem pet milijona godina. Predašnji istraživači su mislili da su tigrice bile vrsta između roda Neophema i Pezoporus zbog pruga na telu. Međutim, istraživanja DNK tigrica je pokazalo da su srodnije lorijima (potporodica Loriinae) i smokvinim papagajima.Mužjak tigrice u prirodi.

Izgled

Divlje tigrice koje nastanjuju Australiju su 18 cm duge i 30-40 grama teške, a boja tela je svijetlozelena sa žutom glavom. Pruge idu od glave preko leđa i krila. Kljun je maslinastozelen a noge su plavkastosive i zigodaktilne. Divlje tigrice su upadljivo manje od onih u zatočeništvu. Postoji polni dimorfizam, jer mužjaci imaju plave nosnice, a ženke imaju smeđe kada odrastu.

Boja

Postoje barem 32 primarne mutacije kod boje ovih papagaja. Svaka od njih pripada u jednu skupinu od ovih: albinizam (potpuno ili delomično smanjen melanin u svim tkivima ili strukturama tela), dilucija (manja količina melanina samo kod perija), leucizam (nigde nema melanina ili ga ima samo na perju) i melanizam (jako velika količina melanina kod perja).

Razmnožavanje

U divljini se uglavnom razmnožavaju između juna i septembra na severu Australije i između avgusta i januara na jugu. Gnezdo je rupa u drvetu, stubu ograde ili palom drvetu. Ženke nese 4-6 jaja, koja inkubira 18-21 dan. Obično su duga 1-2 cm, bela, bez ikakvih pruga. Mladi su slepi i bespomoćni do oko 10 dana starosti, kada im se oči otvaraju i paperje počinje rasti. Pravo perje razviju sa oko 3 nedelje starosti. Sada se već može raspoznati boja perja. Mužjak počinje pomagati oko podizanja mladih. Odrasli su sa oko 6 nedelja starosti.

 

Ispod je prikaz po fazama iz našeg uzgoja tigrica.

Tigrica (Melopsittacus undulatus)

    Povratak gore.

---- POVRATAK GORE ----

loading...