Vrapcoliki papagaj (Forpus coelestis) | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate

Vrapcoliki papagaj (Forpus coelestis)

Врапцолики/врапчасти папагај (лат. Forpus Coelestis, енг. Pacific/Celestial Parrotlet) насељава Перу и Еквадор. Дугачак је у просеку 13 cm, а тежак око 30 g што га чини најмањим папагајем на свету. Основна, природна, боја овог папагаја је маслинасто – зелена. Да би се утврдио пол папагаја, није потребна ДНК анализа, већ се утврђује на основу боје перја. Мужјаци имају кобалтно – плаву пругу која се

Vrapcoliki papagaj.

Vrapcoliki papagaj.

протеже изнад ока ка врату, какву имају и на задњици и спољашњем делу крила док женке имају смарагдно – зелену пругу код очију, тамну маслинасто – зелену боју леђа и крила и жуто – зелено перје око лица.

Полну зрелост достижу са шест месеци, али се размножавање не препоручује пре прве године. Гнездо мора да буде величине 20 cm x 15cm x 15cm са рупом пречника 6cm. Познато је да је врапцолики папагај изузетно територијалан, па се зато никако не препоручује држање више од једног пара у кавезу. Температура просторије у којој борави овај папагај би требало да буде 17 ºC што је, кажу, за њега савршено. Најнижа температура је ноћу 13 – 15 ºC, а у време размножавања и подизања младих треба да буде 20 ºC . Висока влажност ваздуха им прија, па је у време парења потребно обезбедити и овај услов. Женка снесе 4 – 6 јаја, а инкубација траје 19 – 24 дана. Ручно храњење младих треба почети са 14 дана старости. Треба напоменути и то да је ову врсту папагаја неопходно прстеновати што се ради са 8 дана.

Смештај (кавез). Овим љупким папагајима немирне и разигране природе потребно је обезбедити што пространији кавез. Најмања величина је 80 cm (дужина) x 40 cm (ширина )x 40 cm (висина). Размак између жица кавеза не сме да буде већи од 1,5 cm .Ако је могуће, ипак, направити/купити већи, јер су ови папагаји веома активни. Кавез на дну мора да има посебну жицу која спречава папагаја да дође до измета и осталог што може да заврши у кутији (тацни). Хранилице не смеју да буду, чак ни делимично, покривене (као што је то код већине кавеза код нас где постоји жица која „поклапа“ и придржава хранилицу), јер врапцолики папагај неће хтети ту да ставља главу и може угинути од глади. Зато хранилице морају да буду потпуно доступне, откривене. Хранилица и појилице треба да буду постављене тако да измет никако не може да доспе у њих.

Стајалице морају да буду од дрвета еукалиптуса или јужноамеричког дрвета званог „мансанита“ што ће омогућити правилан развој ногу. Како би се канџе Вашег љубимца правилно трошиле, ставите једну пешчану грану (никако не пешчану навлаку за гране, јер оне праве ране на стопалима Вашег папагаја) у кавез

Кавез никако не сме да буде на промаји или непосредно изложен сунчевој светлости. Такође, не сме да буде близу расхладних уређаја (климе), већ да буде на сигурној удаљености и да хладан ваздух не дува право у кавез. Сместите га у миран угао просторије у којој се стално нешто дешава (на пример, дневни боравак). Препоручљиво је ноћу покрити кавез како би птица имала чврст и здрав сан и како бисте могли да одређујете дужину дана (важно за доба митарења (мењања перја) и размножавања). Врапцолики папагаји морају да имају најмање 12 сати ноћног сна.

Forpus_coelestis - male

Mužjak vrapcolikog papagaja.

Поред великог кавеза, на располагању морају да имају што више разноврсних играчака јер ће, у супротном, то постати Ваше ствари. Врапцолики папагаји су праве лоптице живахности које ће сате провести у игри, љуљајући се, пењући и играјући се бројним играчкама које је неопходно обезбедити. Канапи, мердевине, играчке од коже које могу да жваћу, звонца, перлице (куглице) и прстенови (кругови) су им омиљене врсте играчака. Они имају изузетно снажан кљун у односу на своју величину, те је зато потребно да играчке буду чврсте. Одговарају им играчке за нимфе и конуре, никако за тигрице или фишере. Редовно проверавајте играчке и стајалице да немају оштре ивице или делове у које би се заглавили кљун или прсти.

Исхрана врапцоликих/врапчастих папагаја мора да буде изузетно хранљива јер су, како смо већ рекли, веома живахне птице. Залогај по залогај, они поједу, веровали или не, више од аре макао! Врапцолики једу више од нимфи и чак више од мале конуре, зато морате да им обезбедите велике количине разноврсне хране. Свежа високо-квалитетна зрнаста храна је неопходна. Храна за нимфе и друге врсте папагаја чији кљунови који нису много заобљени је за њих савршена. У исхрану треба уврстити и ограничене количине семенки сунцокрета и конопље. Врапцолики папагаји нису склони гојењу. То је вероватно стога што имају брз метаболизам и што су изузетно активни.

Осим зрнасте хране (семења), неопходно им је обезбедити свеже воће и поврће сваког дана. Они свакодневно жуде за свежим воћем, поврћем, зеленишем, клијавим семеном, хлебом од целог зрна (интегрални) пшенице, куваним пиринчем, тестенином, кромпиром и сировим пасуљем (ово треба проверити; изворно пише „dried beans”, што ће рећи само очишћеног од љуске, али свеж, сиров). Свакодневно свежа вода, минерални камен и сипина кост увек морају да буду на располагању. Посластице могу да им буду разноврсне житарице и друга храна богата беланчевинама. Храну увек треба давати свежу, по правилу: што не би дао детету, не дај ни папагају.

Могу се држати као јединка и у пару. И једно и друго има своје предности и недостатке. Ако се држе у пару, онда је најбоље одмах купити пар, а не накнадно куповати птицу, јер је ће се први папагај поставити као доминантан и постати посесиван и љубоморан на нову птицу, па је због тога нападати и повређивати. Може се десити да је никад не прихвати као свог пара него да у њој види супарника. „Дељење“ не постоји у речнику једног врапцоликог.

Ако је врапцолики/врапчасти папагај ручно храњен, биће предиван љубимац и брзо ће се уклопити у Вашу породицу. Пошто су изузетно виспрени и паметни, могу да науче да говоре као и разне трикове. Оштроумни и неустрашиви, ови радознали мали папагаји могу да западну у многе невоље ако нису под сталним надзором док су изван кавеза. Познато је да су изузетно територијални и да нападају друге љубимце, поготово друге птице, у кући. Треба напоменути да веома рано морају да буду научени да не прате свуда по кући свог власника или да се необуздано понашају у кући. Нажалост, многи папагају угину услед незгода које су могле да буду спречене.

---- POVRATAK GORE ----

loading...