Braonuhi papagaj (Pyrrhura frontalis) | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate
Lajkujte stranicu
Pratite nas!



Braonuhi papagaj (Pyrrhura frontalis)

Braonouha Konura prirodno stanište: istočna Bolivija, severni Paragvaj i jugozapadni Matto Grosso, Brazil.

Nalazi se i živi na svim terenima zemlje; do 1300 m nadmorske visine, naročito oko Atlantskog dela šuma i otvorenih travnjaka sa araucaria šumama; u kultivisanim regionima; plantažama i po parkovima u gradovima.

Braonouha Konura je uobičajena i česta vrsta, naročito devillei tip papagaja.

Braonuhi papagaj (Pyrrhura frontalis)

Braonuhi papagaj (Pyrrhura frontalis)

Braonouha Konura se kreće u jatima od 10 do 15 ptica van sezone razmnožavanja; nisu stidljivi; teško se uoče po drveću jer im perje daje odličnu kamuflažu; društveni su; parovi i manje grupe se drže zajedno; obožavaju da čiste  jedni druge; ponekad se sretnu u izuzetno velikim jatima od nekoliko stotina ptica na leglu i drveću na kojima se hrane; upadljivi su jer su bučni; redovno odlaze na vodopade; obožavaju da se kupaju na ivicama vodopada gde voda prska; često oforme izmešano jato sa Brazilskim i Običnim Papagajima; lete brzo i na sve strane.

U prirodi Braonouhe Konure se hrane zrnevljem, cvećem, voćem, košticama; redovno napadaju kukuruzna polja i voćnjake zadajući veće štete.

Razmnožavanje i sezona razmnožavanja je nepoznata; gnezda prave u šupljem drveću u kom izlegu i do 5 jaja; jaje meri 25.8 x 21.0 mm.

U odgajivačnicama Braonouhe Konure su vrlo živahni, brzo se prilagode; lako se odgajaju jer su otporni; vole često kupanje; obično su mrini i tihi a bučni samo kad su uzbudjeni; često su agresivni prema ostalim pticama.

Kavez razmera 2 x 1 x 2m; sa zastitom od mraza se preporučuje i gnezdo od 20 x 20 70 cm; ovo obezbediti i van sezone parenja.

Ishrana Braonouhe Konure: mešavina zrnevlja, zob, malo suncokreta (novo naraslog), konoplje, zrna za kanarince, prosa, puno voća, povrća i zelene hrane; redovan dodatak minerala i vitamina.

Razmnožavanje u odgajivačnicama se vrlo uspešno obavlja; izolovati par u vreme parenja iako komunalni kavez sa većim pticama ne smeta; pare se tokom cele godine; Braonouha Konura dobije izmedju 3 i 9 jaja; uglavnom 5; inkubacija traje 23 dana a perje naraste u periodu od 50 dana; dva parenja godišnje su moguća; mladi narastu za 12 meseci i razviju se u odrasle papagaje.

Braonuhi papagaj (Pyrrhura frontalis)

Braonuhi papagaj (Pyrrhura frontalis)

---- POVRATAK GORE ----

loading...