Jandaja (Aratinga jandaya) | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate

Jandaja (Aratinga jandaya)

Prebivalište

Jandaja (Aratinga jandaya)

Jandaja (Aratinga jandaya)

Ova vrsta papagaja pripada rodu Aratinga koja sadrži prilično veliki broj vrsta papagaja, a koji se međusobno razlikuju po veličini, obliku i naročito po koloritu. Ono što im je svima svojstveno je prilično glasno oglašavanje kad su u jatu ili večem broju, a to ih karakteriše i kao jedinke dok se ne pripitome, pri čemu ostaju veoma druželjubive i gube urođeno glasno oglašavanje.

Jandaje kao vrsta, nisu ugrožene u prirodi iako su česta meta lokalnih farmera iz razloga što im jata prouzrokuju štetu na plantažama semena i kokosa. Kao vrsta, rasprostranjenjene su u celom severnoistočnom Brazilu, što im je i jedina postojbina i prirodno stanište. Tokom cele godine žive u familijarnim grupama ili manjim jatima. Veoma su brzi i vešti letači i često u letu prave akrobacije reflektujući ,pri tom, sunčeve zrake svojom zlatno-žutom bojom glave i crvenim telom. Obitavaju na žbunju, stabljikama žitarica i voćnjacima, što znači da su im staništa u neposrednoj blizini izvora hrane. Interesantna pojava za jandaje, a što nije odlika ostalih vrsta papagaja, je što veoma često, poput galebova, prate brodove, čamce prilikom plovidbe.

 

Izgled

Veličina jandaja je oko 30cm što ih svrstava u srednje papagaje. Po koloritnosti odlikuju se intenzivnozlatno-žutom glavom, crvenim grudima, narandžasto-žutim vratom, zelenim leđima do trtičnog dela koji je i sam intenzivno crven, zelenocrnim krilima i repom i žarko crvenim “čarapicama” pri vrhu nogu. Kljun je jak i crn kao i nokti, dok su noge rozikaste. Oči su bistre i krupne, crne boje oivičene belim neoperjanim krugovima koji ih čine još prodornijim i upečatljivijim. Za razliku od ženki, mužjaci imaju nešto intenzivnije boje, ali pri odredbi pola to i nije toliko merodavno jer su i po boji i po dimenzijama veoma slični. Mlade ptice se u ranom periodu razlikuju od zrelih po svetlije žutoj i zelenkastoj glavi i vratu i svetlo narandžastim stomakom i grudima koji su kod odraslih ptica žerko crveni.

U prirodi, kao i u zatočeništvu, pare se jednom godišnje, pri čemu ženka snese 3-5 belih jaja veličine 28x22mm, a jaja nosi u intervalu od 3-4 dana.Inkubacija traje između 26-30 dana, pri čemu ženka ne napušta gnezdo, a ulogu hranioca preuzima mužjak. Po izleganju iz jaja, ptići ostaju u gnezdu oko 8 nedelja, i u tom periodu potpuno operjavaju, a po napuštanju gnezda ostaju uz roditelje još oko mesec dana, učeći letenje i konzumiranje hrane.

Jandaja (Aratinga jandaya)

Jandaja (Aratinga jandaya)

Ishrana

Hrane se semenjem suncokreta, ovsa, prosa, kukuruzom šećercom, konopljom, orasima i lešnicima uz obavezan svakodnevni dodatak voća, povrća i zeleniša. Pri tom ne smemo zaboraviti minerale i vitamine koje sam savetovala i za predhodne vrste papagaja. Svežu hranu treba davati tokom cele godine.

U svojstvu kućnog ljubimca, novokupljena jandaja je sklona glasnom oglašavanju i neprekidnim kretanjem po kavezu. Kada se posle izvesnog vremena privikne na nov ambijent, vaš lik i glas, postaje veoma privržena, tiha, radoznala ptica. U stanju je da nauči da oponaša preko stotinak reči, složenih u rečenice, a s’obzirom da živi oko trideset godina, na vama je koliko ćete vremena odvojiti za svog ljubimca, jer su rezultati neminovni. Karakteristična je i po tome što nakon pripitomljavanja nerado ostaje u kavezu, pokazujući znake nervoze, jer su joj prohtevi da bude stalno uz vas, na vašem ramenu ili glavi ogromni. Ako izaberete ovog inteligentnog ljubimca, nećete se pokajati.

---- POVRATAK GORE ----

loading...