Kozica (Cyanoramphus novaezelandie ) | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate

Kozica (Cyanoramphus novaezelandie )

Prebivalište

Kozica

Cyanoramphus novaezelandie

KOZICA ( Cyanoramphus novaezelandie ) nastanjena je na svim ostrvima Novog Zelanda, gde ga možemo sresti i u šumama kao i na savanama zapravo na svim terenima . Nažalost u prirodi je sve manje ovih divnih ptica pa je stavjena pod zaštitu jer joj preti istrbljenje u prirodi !
U prirodi ga je malo ali na sreću kod odgajivača je uobičajna vrsta i ima ih u velikom broju . Prirodna boja joj je tamno zelena sa crvenom kapom , polovi su po boji isti ali po izgledu samih ptica lako možemo da razlikujemo polove naime glava i kljun su kod ženke mnogo manje pa se zapravo već u gnezdu sa malo iskustva možemo razlikovati mužijake i ženkice.

Ishrana

Hrane se svim i svačim ali glavna hrana su im semenje ( proso, svetlo seme, zob, suncokret ) i naravno svakako voće. Po naravi su izuzetno radoznale ptice pa bilo šta im ponudimo oni će to odmah da probaju pa mnogi ih koriste kod većih papagaja ako žele da njih nauče nečemu novom puste među njih kozice i oni će već u sledećem trenutku probati neku novinu ( novu hranu , automatsku pojilicu….) pa tako i ostale ptice će da od njih da nauče i prihvate novitete. Velika mana im je što mnogo hrane pobacaju iz hranilice , iako imaju punu hranilicu oni kao da uvek nešto traže i izbace sve iz hranilice!!

Izuzetno su otporne na niske temperature zapravo bolje podnose zimu nego leto!! , možemo ih držati napolju i zimi makoliko hladno bilo i da im u -10 date svežu vodu oni će da se okupaju i ništa im smetati neće!!! Što se tiče veličine kaveza u kojim držimo kozice ni u ovom segmentu nisu zahtevne , za jedan par dovoljan je kavez od 0.5 m3 ali naravno da što veće to se bolje osećaju.

Odgoj

Kozica (Cyanoramphus novaezelandie )

Kozica (Cyanoramphus novaezelandie )

Polno su zrele već sa 5-6 meseci , a lako se i razmnožavaju , obavezno ih držimo po paru u toku razmnožavanja !!  Ženka nosi od 5-8 belih jaja , vreme inkubacije je 20 dana, mladi gnezdo napuštaju sa 35 dana a roditelji ih još hrane oko 10 dana , odnosno samo mužijak jer pretežno ženka već ponovo leži na novom leglu, mladi se još vraćaju u gnezdo i često sa izmetom uprljaju jaja , pa je zato dobro postaviti dva gnezda ( vel. 30x20x20 sa otvorom 6 cm) pa će ženka nova jaja sneti u drugo gnezdo!! U sezoni razmnožavanja i prilikom podizanja mladih obavezno je davati proklijalo semenje i kuvano jaja + šargarapa i slično!!

Kozica je idealni kućni ljubimac jer je jako radoznao i mnogo lako se pripitomjava ali reči i slično nikad neće naučiti ( barem po mojim saznanjima )
Životni vek joj je oko 8 godina , dužina 26 cm, dimenzija prstena joj je 4.5 cm .
Kod odgajivača možemo sresti u žutoj i cimetnoj boji pored prirodne zelene boje a ima i šarenih ptica.

Ispod je prikaz po fazama iz našeg uzgoja kozica.

 

 

---- POVRATAK GORE ----

loading...