Nimfa (Nymphicus hollandicus) | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate

Nimfe (Nymphicus hollandicus)

 

Nimfa (Nymphicus hollandicus) je najmanji pripadnik porodice kakadua i endemična vrsta Australije. Cenjene su kao kućni ljubimci u celom svetu i uglavnom ih je lako održavati. Kao kavezne ptice su na drugom mestu po popularnosti, odmah iza tigrica.

Jedini pripadnik roda Nymphicus, nimfa se pre smatrala ćubastim papagajem ili malenim kakaduom. Međutim, novija istraživanja pokazuju da nimfa pripada jednoj potporodici kakadua, Calyptorhynchinae. Zato se sada smatraju najmanjim kakaduima. Nastanjuju unutrašnost Australije, a staništa su im močvare i šikare.

 Nimfa (Nymphicus hollandicus)

Nimfe (Nymphicus hollandicus)

Opis

Prepoznatljiva uspravna ćuba nimfi pokazuje raspoloženje jedinke. Uspravna je kada je nimfa uzbuđena ili uplašena, lagano nakrivljena kada je opuštena, a spuštena blizu glave kada je agresivna ili se sprema za obranu. Također je spuštena ali viri prema napolje kada nimfa pokušava izgledati primamljivo. Za razliku od većine kakadua, ona ima duga repna pera koja čine otprilike pola njihove dužine. Sa dužinom od 300-330 mm najmanji je kakadu i najsličniji papigama.

“Normalni” ili “Divlji” tip nimfe je uglavnom sive boje sa upadljivim belim prugama na rubovima krila. Lice mužjaka je žuto ili belo, dok je lice ženke uglavnom sivo ili svetlosivo, a oba pola imaju narandžast krug na području gde su uši, za koje se često kaže da su “obrazi”. Ova narandžasta boja je jača kod mužjaka a slabija kod ženki.

Rasprostranjenost

Nimfe potiču iz Australije gde se mogu naći uglavnom u suvim ili polusuvim prostorima, ali uvek blizu vode. Ova nomadska ptica će se seliti na mesta gdje ima vode i hrane. Obično se vide u parovima ili jatima. Ponekada ih se skupi stotine oko jednog pojilišta. Na žalost farmera, često jedu i useve. Ne žive na jugozapadu i jugoistoku Australije, duboko u zapadnoaustralskim pustinjama i na poluostrvu Cape York. Jedina su vrsta kakadua koji se pon ekada mogu razmnožavati na kraju prve godine života.

Dužina života

Nimfa (Nymphicus hollandicus)

Nimfa (Nymphicus hollandicus)

Dužina života nimfi u zatočeništvu je uglavnom 15-20 godina, iako neki autori to smanjuju na samo 10-15 godina, a zabeležena je jedna jedinka koja je bila stara 36 godina. Ishrana i vežbanje, baš kao i kod ljudi, su često važni faktori koji određuju koliko će nimfa živeti.

U zatočeništvu

Nimfe se uglavnom smatraju dobrim kućnim ljubimcima zbog lepog ponašanja, iako ne postoji garancija za ovo. Kao i kod većine drugih kućnih ljubimaca, način na koji su ptice odgajane i održavane ima efekta na ponašanje u odrasloj dobi. Neke ptice su veoma društvene, dok druge mogu biti plahe i povlačiti se u ugao kaveza kada im se približi nepoznata osoba. Ako je vlasnik strpljiv i često je u kontaktu s njima nimfe se pripitomi lako u odnosu na neke druge vrste papagaja..

Ishrana i razmnožavanje

Hrani se raznim semenjem ( proso, zob, ljušteni ovas, svetlo seme , i malo suncokreta ) možemo im ponuditi voće i zeleniš!
Ako ga držimo samog obezbedimo mu kavez barem od 0.25 m3 pa po mogućnosti ponekad ga pustimo i napolje da malo leti po stanu . Ukoliko ih želimo razmnožavat to možemo činiti i po parovima posebno ali i u jatu ( više pari ) ali onda je potrebno volijera od najmanje 1 m3.
Sezona parenja počinje u rano proleće , veličina gnezda je 25 x 25 x 45 cm sa otvorom od 6 cm . Na dno gnezda stavimo 4-5 cm grube piljevine ! U periodu parenja i prilikom podizanja mladih proširimo im trpezu sa proklijalim semenjem ( 50 % mešavina semenske hrane + 50% žita ) i rendano kuvano jaje sa šargarepom ! Ženka nosi 4-8 belih jaja , oba roditelja leže na jajima , inkubacija traje oko 20 dana a mladi gnezdo napuštaju sa 30-35 dana . Prstenuju se sa prstenom prečnika 5.5mm u 7-10- om danu života !Godišnje mogu imati i po 3 legla!

Nimfe

Nimfe

---- POVRATAK GORE ----

loading...