Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus) | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate
Lajkujte stranicu
Pratite nas!



Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus)

 

Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus)

Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus)

Pevajući papagaji (Psephotus haematonotus) u prirodi nastanjuju retke šume jugoistočne Australije i uvek je u blizini vodenih površina. Žive u paru ili u malim grupama, mada preko zime umeju da se udruže i u velika jata. Ove ptice su se navikle na život u blizini čoveka pa se često mogu videti u predgrađima i baštama, a veliki deo vremena provode na zemlji u potrazi za hranom. Boje su im takve da se, kad su u travi ili na drvetu, ne vide dok im se ne priđe na desetak metara.

Kod ovih papagaja razlika u polu je vidljiva čim ptićima izraste prvo perje. Ženke su sivo-zelene, dok mužjaci imaju mnogo intenzivnije boje od ženki; glava, vrat, leđa i rep su zeleni a grudi su intenzivno žute, deo iznad repa im je jarko crvene boje dok su krila zelena sa tamno plavim rubovima. Mlade ptice imaju krupne crne oči i zagasitiju boju perja koje prvi put menjaju sa oko 4 meseca starosti.

Pored ovih osnovnih boja postoji i niz mutacija – pastelno žuta, intenzivno žuta, šarena, plava i bela …

Pevajići papagaji dostiže dužinu od oko 27-28cm i težinu od 55-85 grama. Imaju dugačak rep koji čini skoro polovinu njihove ukupne dužine pa je neophodno obezbediti im dovoljno veliki kavez da u njemu mogu da se kreću a da ne zapinju repom – to je posebno važno ako se zna da su pevajući veoma aktivne ptičice.

Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus)

Pevajući papagaj(Psephotus haematonotus)

U volijerama se mogu držati u zajednici sa nimfama, kozicama i drugim vrstama slične veličine ali ne i sa tigricama i drugim malim papagajima. U vreme sezone parenje treba razdvojiti mužjake jer su tada izrazito agresivni jedni prema drugima, pa može da dođe i do smrtnog ishoda. Poznato je da mužjaci mogu da budu agresivni i prema sopstvenim ptićima (mužjacima) pa ih tada treba izdvojiti i hranjenje mladih u potpunosti prepustiti ženki.

S druge strane, pevajući mogu da budu i veoma dobri roditelji pa im odgajivači često podmetnu jaja nekih većih (i ređih) vrsta koje ove ptice uspešno odhrane.

Pevajući postaju polno zreli sa 8 meseci ali nije preporučljivo da se pare pre nego što navrše godinu dana. Ženka nosi 4-7 jaja i na njima leži 19-20 dana, ptići izlaze iz gnezda posle 4 nedelje od izleganja a roditelji ih hrane još naredne 2-3 nedelje.

Pevajući papagaji nisu bučne ptice i često ih nazivaju kanarincima među papagajima. Imaju svoju pesmu i spadaju u vrste koje ne mogu da nauče da govore. Dosta teško se pripitomljavaju pa se češće mogu videti u volijerama nego kao kućni ljubimci; čak i ručno odhranjeni pevajući lako “podivljaju” ako se vlasnik njima ne bavi dovoljno a ako ptica nema nikakvu zabavu lako počinje da čupa sopstveno perje.

Životni vek ovih ptica je 15-25 godina, jedu uglavnom hranu za nimfe, zeleniš, povrće i voće a potrebno im je obezbediti i sipinu kost i mineralnu hranu i/ili grit. Izuzetno vole da se kupaju pa im treba obezbediti neku posudu gde bi mogli da se okupaju.

---- POVRATAK GORE ----

loading...