Rozele (Platycercus eximius) | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate

Rozele (Platycercus eximius)

 

Mužjak rozele iz naše odgajivačnice.

Crvena rozela (lat. Platycercus eximius) je vrsta papige koja pretežno naseljava jugoistočne dijelove Australije i Tasmaniju. Kao i većina papiga gnijezdi se u rupama panjeva i visokih stabala. U prosjeku žive oko dvadeset pet do trideset godina.

 

Izgled

Crvena rozela najčešće je duga između 30 cm i 32 cm što je svrstava u papige srednje veličine. Rozela ima crvenu glavu, grudi crveno-žute, (kod mužjaka je linija prelaska iz crvene u žutu jasno ovičena, dok je kod ženki perje razliveno), rep je zeleno-plav, zeleno-crna krila sa ljetnjim plavim perima, leđa su žuto-crno-zelena sa oblikom pera kao riblje krljušti. Ženka je nešto manja i sitnija i intenzitet boja njenog perja je slabiji.

Razmnožavanje

Rozele iz naše odgajivačnice

Rozele spolno sazrijevaju u dobi od oko 8 mjeseci. Pare se jednom ili dva puta godišnje nakon čega ženka snese 4 do 7 jaja. Period inkubacije traje 21 dan, a u gnijezdu mladi ostaju 4-5 sedmica.

Glasanje

Crvena rozela je pitoma, ali vrlo nepovjerljiva, moguće ju je naučiti i da govori ukoliko je riječ o mladoj ptici. Oglašavaju se relativno nježnim tonovima i zvižducima.

---- POVRATAK GORE ----

loading...