Veliki aleksandar | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate
Lajkujte stranicu
Pratite nas!



Veliki aleksandar (Psittacula eupatria)

Veliki aleksandar – mužjak levo hrani ženku desno


Opis

Zelen, obrazi i potiljak bledo sivo-pavi do ruzicasti, muzjaci cesto imaju usku straftu na potiljku. Muzjaci imaju crn okovratnik. Okovratnik se dobija nakon napunjene 3 godine. Na krilima imaju tamno crveni beleg. Crveni veliki i snazan kljun. Donja strana repa je zute boje, dok je gornja plavo zelene. Zenke imaju nesto kraci rep. Dok se ne razvije crni okovratnik na muzjaku nemoguce je pouzdano utvrditi pol osim DNK analizom.

Ponasanje u prirodnom stanistu

Mogu se videti u paru, ili u malim grupama van sezone parenja. Uvece se okupljaju u veca jata (nekad oko 1000 ptica) na grupi drveca ili delu sume. Neverovatno krestanje u zoru kada jato ide u ishranu. Oprezni I stidljivi. Prave male zatvorene formacije prilikom trazenja hrane. Lete brzo sa velikim ubraznjem i direktno. Cesto lete visoko, sa laganim ritmicnim pokretima krila. U nekim delovima migriraju sezonski.

Ponasanje u zatocenistvu

Ženka velikog aleksandera

Ženka velikog aleksandera

Umereno bucna do veoma bucna ptica. Veoma je aktivna. Imaju jako snazan ugriz. Otporni i jaki kada se aklimatizuju. Netolerantni su prema drugim pticama i moraju se drzati odvojeno. Samo u pocetku su stidljve. Brzo se prilagode ukucanima i mogu postati veoma poverljivi. Odrasle ptice iz divljine, ili iz divljih uzgoja je skoro nemoguce prilagoditi. Jako su tvrdoglave i uporne ptice. Veoma su dobri govornici. Mogu nauciti oko 150 reci. Inteligencija im je na prosecnom nivou, ali ima primera kada ptica svesno razaznaje reci i svesno ih koristi.

Ishrana

Mesavina suncokretovog semena, ljuspice, manje kolicine kikiriki, puno voca, zelenisa, povrca

Ishrana u prirodnom stanistu
Seme, orasi, lesnici, bademi, zbunasti plodovi, pupoljke, cvece, nektar. Ume da napravi veliku stetu na zitnim poljima, pirincanim poljima, plantazama kada unistava vise nego sto moze da pojede

Geografska zastupljenost
Indija, Burma, Vijetnam, Cambodza, Tailand, Pakistan, Nepal

 

Staniste u prirodi
Vlazne I suve sume do 800m, u nekim sredinama do 1,600m, tropske sume, farme. Mogu se videti I po parkovima, vrtovima I urbanim sredinama. Mogu I da se usunjaju u plantaze voca I kokosa

Smestaj u zatocenistvu

Za unnutrasnji smestaj pozeljno je imati srednje do veliki kavez. Pozeljnije je da kavez bude visi nego siri zbog dosta dugackog repa. Kavez obavezno mora biti od nesto debljeg metala. Posude za hranu i vodu moraju biti dobro prcvrscene jer je ptica jako radoznala i vrlo brzo ce nauciti da ih prevrne. Stap na kojima stoji treba biti od jakog i tvrdog drveta da ih ne bi brzo izglodali. Pozeljno je da ima i par letvica nesto mekseg drveta koje ce im odvlaciti paznju. Spoljni smestaj 4.5x1x2m sa pridruzenim sklonistem. Minimalna temperatura 5 stepeni. Obavezno metalna konstrukcija. Za leglo obezbediti kutiju 30x30x60cm, na podu trulo drvo, piljevina.

Gnezdenje
Sezona parenja je od Novembra do Aprila. Gnezde se u velikom drvecu. Ponekad I u vecim rupama u zidu I ispod streha. Preferiraju stara stabla palme, meka drveca koje dube, stara gnezda detlica I slicnih ptica. Ponekad se pare u koloniji.

Uzgajanje
Cesto se postize I nije tesko. Parenje moze poceti u Februaru. Inkubacija je 28 dana, legu 2-4 jaja. Mladunci su nezavisni nakon 21 dan. Nakon 7 nedelja mogu da lete.

Zov
Jak, Krestavi pisak, dosta dublji nego kod ostalih iz porodice.

Velicina
58 cm, Krila 19-21cm, Rep 21-35

Zivotni vek
20-40 godina.

Status
Uobicajeni su samo na nekim lokalitetima, u postojbini su retki I moraju se osmatrati sezonski

---- POVRATAK GORE ----

loading...