Karolinke | Papagaji-patke.com
Mesto gde se stvaraju ljubimci
Translate

Karolinka (lat. Aix sponsa)

Karolinka (lat. Aix sponsa) je patka srednje veličine iz roda Aix koja živi u šumovitim lokvama i močvarama Severne Amerike, te je jedna od samo nekoliko severnoameričkih patkarica koje se gnezde u rupama u drveću. Usto je i jedina sjevernoamerička patka koja se gnezdi dvaput godišnje. Autohtona je severnoamerička vrsta, što se zna iz fosilnih ostataka. Mnogi ljudi je smatraju jednom od najlepših patkarica.

 

Opis

Karolinka je duga 47-54 cm, a teška je 460-680 grama. Ima raspon krila 66-73 cm. Oba pola imaju šiljastu glavu. Hrana ovoj ptici su: semenke, žirevi, voće te vodeni i kopneni bezkičmenjaci. Nije baš druželjubiva, jako je plašljiva i sramežljiva.

Mužjak karolinke u prirodiMužjak

Promenjivo perje

Ovakvo perje mužjak nosi od oktombra do juna. Glava je pokrivena zelenim i ljubičastim perjem. Duga perjanica također je zelena i ljubičasta. Od kljuna, preko oka, pa sve do zadnje strane perjanice pruža se tanka bela crta. Vrat je bele boje. Kljun je crven, s tankom žutom mrljom i tamnim vrhom. Oči su crvene boje. Prsa su crvenkasta. Bela pruga proteže se stranom prsnog koša, iza nje je crna pregrada. Područje ispod repa je crvenkastoljubičasto. Rep je crn s brončanim sjajem. Trbuh je bele boje, a noge i stopala su prljavožute boje.

Osnovno perje

Glava i telo su sive boje. Glava je bez duge perjanice, ali je ipak gusta. Grlo je belo. Kruna je tamna. Iza oka proteže se tanka bela linija. Krila su plavkaste boje. Kljun je crven i bez sjaja.

Ženka karolinke u prirodnom staništuŽenka

Ženka ima gustu perjanicu na glavi. Glava i obrazi su sivi s bronzanim i ljubičastim sjajem. Belo područje oko očiju sužava se prema natrag. Brada i vrat su bele boje. Gornji dio tela je maslinastozelene boje i ima metalni sjaj. Prsa su sivosmeđa, prošarana žutomrkim prugama. Rep je taman. Kljun je također taman i ima belu prugu. Noge i stopala su sivkastožute boje.

Pačić

Pačić jako nalikuje odrasloj ženki. Gornji deo tela je smeđesive boje. Obrazi su svetlosivi. Oko očiju mu se nalazi beli krug, kao i odraslim pticama. Grlo je belo, a kruna je tamna. Tamna pruga proteže se iz oka prema leđima.

Razmnožavanje

Karolinka se gnezdi u središnjem i istočnom delu Sjedinjenih Američkih Država, jugoistočnoj Kanadi i duž pacifičke obale. Najveća stopa razmnožavanja je u dolini rijeke Mississippi. Poslednjih desetleća karolinke su se počele više gnezditi i na području Velike nizine nakon razvoja šumovite obale.

Gnezdi se u rupama u stablima obično iznad vode. Rupa za gneždenje ima vrlo malo, pa karolinka vrlo često koristi ptičje kućice predviđene za to. Ženka prosečno polaže 9-14 kremastobielih do žutomrkih jaja. Ako su kućice previše blizu jedna drugoj, ženke polažu jaja u gnezdima drugih ženki, pa tako na jednom mestu može biti i do 40 jaja. Inkubacija traje 28-30 dana, te mužjak nema nikakvu ulogu u njoj.

Dan nakon što se izlegnu, pačići odmah brzo izlaze iz stabla i idu prema vodi. Majka ih poziva da se vrate njoj, ali ni to nikako ne pomaže. Pačići mogu skočiti s visine do 89 metara bez ikakve ozljede.

slide794GLASANJE KAROLINKE

Zaštita

Kad su Europljani došli u Severnu Ameriku, počeli su karolinku iskorištavati više nego što su Indijanci do tada. U to vreme lov na patke bio je jako popularan zbog njihovog perja i mesa. Tada nije bilo propisa o lovu, pa je 1900. karolinka postala retka. Konvencijom o zaštiti ptica selica iz 1916. postignut je sporazum između Velike Britanije (u korist Kanade) i SAD-a. Između 1918. i 1941. provedena je zabrana lova.

Između 1972. i 1989. u proseku je svake godine u Sjevernoj Americi ubijeno 1.189.000 jedinki ove ptice, 121.000 u Kanadi i 1.068.000 u SAD-u.

Najveći uzrok smrtnosti karolinke je čovek, a to posebno čini lovom i promatranjem ptica. Ostali smrtosni posrednici su rakun, zmije, bolesti i paraziti.

Beli karolin odgajivačnice Tot

Beli karolin

Save

---- POVRATAK GORE ----

loading...